Geen producten in de winkelmand
 

Nieuws / In de media

There will be some very, very good wine out this year”, Bruce Tyrrell.

Vintage 2016 at Tyrrell’s Wines has been a lucky one.
It’s been a challenging year; after a lot of rain at the beginning of the season, we had some dry weather and the fruit was able to hold on.
But Tyrrell’s has come through well, in both the white and red wines.

Here Bruce Tyrrell and Chris Tyrrell discuss how V16 has been up at the winery and what we can expect from the grapes that have been picked.Winebusiness.nl, november 2015, door Charlotte van Zummeren.

winebusiness_artikelErgens in de afgelopen maanden werd Winebusiness.nl benaderd door een nieuwe importeur. Dit soort toenaderingen gebeuren aan de lopende band. Vele particulieren zijn vaak zo enthousiast over wijnen die ze op één van hun reizen proeven, dat ze terug in eigen land voortvarend aan de slag gaan met perscontacten en dergelijke. Dit keer klonk het anders.

Tyrrells is geen kleine jongen. De eerste wingerds zijn vier generaties geleden in 1858 geplant door Edward Tyrrells en tot op de dag vandaag is de winery een familiebedrijf. Naast Hunter Valley heeft de familie ook wijngaarden in Victoria (Limestone Coast) en South Australia (Heathcote). In totaal managet het team 900 hectares. Een gigant dus, maar een familiebedrijf. De vijfde generatie staat nu in de startblokken.

Tyrrells maakt verschillende ranges, logisch natuurlijk met zoveel wijngaarden. De premium wijn is de Vat serie. Binnen deze serie zijn ze vooral beroemd geworden met hun VAT 1 semillon. Als één druivensoort een Australisch iets is, is dat wel de semillon. In Frankrijk vooral bekend in blends, in Australië een mono-cepage. De druif kan goed tegen het klimaat van Hunter Valley. De Vat 1 semillon laat zich het beste omschrijven als bloemig, licht vettig en crèmig, mineralig met veel lengte. Een icoon! De Vat 9 Shiraz is opulent, rijk en weldadig, een echte Aussie Shiraz. De Vat 47 Chardonnay is zowel rijk als elegant en friszurig lactisch. Deze drie Vat wijnen zijn alle drie uitbundig bejubeld door James Haliday, een Australische wijnschrijver. En deze man is echt niet de eerste de beste.

En de wijnen van deze bijzondere winery zijn nu te verkrijgen in de Benelux. De pers werd uitgenodigd voor een lunch en diner met o.a. Bruce Tyrrell. Restaurants werden benaderd en een duidelijke website gelanceerd. W – 3 Holding heeft de wijnen professioneel in de markt gezet. Tyrrells is inderdaad een verrijking, een goed initiatief!

Lees het complete artikel op www.winebusiness.nl


Hubrecht Duijker, november 2015.

Vignet website_200pxIn de Australische Hunter Valley, ten noorden van Sydney, opereert Tyrrell’s Wines al sinds 1858 – en is nog steeds eigendom van dezelfde familie, momenteel de vijfde generatie. Een Ty2 (Small)permanente kwaliteitskoers is daar mede debet aan: in de afgelopen 45 jaar vergaarde Tyrrell’s zo’n vijfduizend distincties voor zijn wijnen. De meeste van de eigen 360 Ty8 (Small)hectaren bevinden zich in de Hunter Valley, maar de familie heeft inmiddels ook gronden langs de Limestone Coast in South Australia en in de staat Victoria. Een smakelijke kennismaking met het assortiment vormt de Semillon 2015, een geurige, verrassend lichte (11 procent alcohol) wijn waarvan het aroma voornamelijk bestaat uit frisse citrus, zoals grapefruit, met ook subtiele florale en kruidige elementen. En dan de Shiraz 2013 die eerder neigt naar elegantie dan heftigheid, met vooral besachtig fruit plus wat laurier en hints van kruidig hout.

Lees het complete artikel op hubrechtduijker.com


halliday

Bekijk hieronder de beoordeling van de Australische meest prominente wijn-criticus James Halliday in zijn JAMES HALLIDAY AUSTRALIAN WINE COMPANION 2016: Tyrrell’s scoorde met 16 wijnen meer dan 90pts en 13 wijnen 94pts en hoger!

Kort samengevat scoren onze Tyrrell’s wijnen alsvolgt:

97pts: 2011 Vat 9 Hunter Shiraz: James Halliday 2014 Wine Companion
96pts: 2011 Vat 47 Hunter Chardonnay: James Halliday 2016 Wine Companion
95pts: 2010 Vat 1 Hunter Semillon: James Halliday 2016 Wine Companion
94pts: 2012 Lunatiq Heathcote Shiraz: James Halliday 2015 Wine Companion
92pts: Lost Block 2013 Heathcote Shiraz: James Halliday 2016 Wine Companion

Al deze bovenstaande wijnen zijn binnenkort leverbaar!
Bekijk hier alle resultaten van de James Halliday Australian Wine Companion 2016!

Over James Halliday
Gerespecteerd wijncriticus en vinoloog James Halliday heeft een carrière van meer dan 40 jaar, maar hij is het meest bekend om zijn originele en informatieve manier van schrijven over wijn. Als één van de oprichters van Brokenwood in de regio Lower Hunter Valley van New South Wales, en daarna oprichter van Coldstream Hills in de Yarra Valley, Victoria, is hij een ongeëvenaarde autoriteit over elk aspect van de wijnindustrie: van het planten en snoeien van de wijnstokken tot de creatie en de marketing van het eindproduct.

Zijn wijnmaken heeft hem geleid tot een tijdelijk verblijf in Bordeaux en Bourgogne, en hij wordt voortdurend gevraagd als wijnrechter in Australië en in het buitenland. James heeft bijgedragen aan meer dan 56 boeken over wijn nadat hij in 1979 begon te schrijven in 1979. Zijn boeken zijn vertaald in Japans, Frans, Duits, Deens en IJslands, en zijn gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Australië. Hij is ook de auteur van James Halliday’s Wine Atlas van Australië en The Australian Wine Encyclopedia.

halliday_cover